U bent hier: fysiotherapie › algemeen

Paramedische
Praktijk
Noorderhoogebrug

Groningerweg 38
9738 AB
Groningen

AGB-code
90-037547

Lidmaatschapsnr.
VVH; 546a

KvK nr 01158395

T 06 33972211
M e-mailen?

Fysiotherapie op haptonomische basis

Ik sta geregistreerd in het register van algemeen fysiotherapeut.

Door mijn affiniteit met haptonomie staat tijdens de fysiotherapeutische behandeling de beleving van de klacht op de voorgrond. De behandeling pakt het fysieke probleem aan maar er is meer aandacht voor wat u zelf met uw lichaam kunt.

U wordt zich door de therapie meer bewust van spanningen, emoties of blokkades die mede oorzaak kunnen zijn van de lichamelijke klachten. Door deze bewustwording ontstaan meer mogelijkheden om met uw klachten om te gaan.
Tevens krijgt u meer inzicht in het ontstaan van de klachten en hoe u ze mogelijk in de toekomst kunt voorkomen.

De fysiotherapie op haptonomische basis richt zich vooral op het hier en nu en het accent wordt niet gelegd op het verwerken van gevoelens uit het verleden, hetgeen bij haptotherapie wel het geval kan zijn.

Daarnaast werk ik volgens methode Cyriax, met Bindweefselmassage en met Medical Taping.

 

sluiten

Cyriax

Cyriax is een behandeling gericht op ontstekingsgerelateerde klachten van gewrichten, spieren, pezen en banden waarbij ook vaak een beperkte beweeglijkheid wordt gevonden.
Deze vorm van orthopedische geneeskunde is ontwikkeld door de Londense orthopedisch chirurg James Cyriax.
Hij combineerde de orthopedische geneeskunde met technieken uit de manuele therapie.

De methode wordt gebruikt voor de behandeling van klachten in gewrichten, spieren, pezen en banden. Dit kan betekenen dat men probeert de beweeglijkheid te herstellen, doorbloeding te bevorderen, stabiliteit te trainen of ontsteking te remmen. Vaak combineert men ook een aantal doelen om tot volledig herstel te komen.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling bestaat uit dwarse fricties (massagetechniek) die worden toegepast op de spier - pees overgang en de pees - bot overgang. In deze peesovergangen ontstaan door sport of door chronische overbelasting, klachten die erg pijnvol kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met ontstekingsreacties. Daardoor bewegen de gewrichten minder goed.
Mobiliserende oefeningen en technieken worden toegepast om de beweeglijkheid in het gewricht te herstellen zodat spieren, pezen en banden hun gewone werk weer kunnen doen.

Tot slot vindt er ook spierstabilisatie plaats om spieren en pezen sterker te maken. Gewrichten worden hierdoor ondersteund en lichamelijke belasting wordt makkelijker verdragen. Spierstabiliserende oefeningen worden vaak in de vorm van huiswerkoefeningen gegeven zodat de patiënt bewust bezig is met zijn klachten. Dit geeft het beste resultaat op de lange termijn.

De methode Cyriax wordt toegepast bij:

 • Schouderklachten: kapselontstekingen, pezen en spieren
 • Rugklachten: nek-, borst- en lendenwervels, wervelverschuivingen, hernia
 • Elleboogklachten: tenniselleboog en golferelleboog
 • Vingers, hand en pols: peesontstekingen, carpaal tunnel syndroom
 • Knieklachten: ligamenten, pezen
 • Heupklachten: spierverrekkingen, kapselontstekingen
sluiten

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zich tussen de spieren en de huid.

Bindweefselmassage wordt gezien als een reflexzonemassage. Hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, bloedvaten, spieren en gewrichtskapsels. Deze bevinden zich in het bindweefsel vlak onder de huid.
Door de zones te stimuleren zullen blokkades verdwijnen.

Bindweefselmassage is van invloed op het vegetatieve deel van het zenuwstelsel. Dit stelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties zoals de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling.
Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op klachten zoals hoofdpijn en migraine, menstruatiestoornissen en maag- en darmaandoeningen.
Ook kan het heilzaam zijn bij doorbloedingsstoornissen, COPD, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en het complex regionaal pijnsyndroom (posttraumatische refexdystrofie).

Behandeling

De behandeling begint met een rugonderzoek dat zittend op de massagetafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan worden uitgezocht waar zich de eventuele klachtenzones bevinden.
Vaak wordt er een verhoogde spanning in combinatie met een verminderde verschuifbaarheid van de huid gevonden.
Wanneer bijvoorbeeld iemand maagklachten heeft, is dat op een plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden, zit als het ware niet 'los'.
Zo heeft elk orgaan een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen.

Behandeltechnieken

Bij deze behandeling kunnen drie technieken worden gebruikt.

 • Bij de oppervlakkige techniek wordt heel voorzichtig gemanipuleerd door middel van lichte strijkingen met vingertoppen.
 • Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn.
 • Bij de derde techniek trekt de masseur met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde 'verklevingen' verminderen.

 

De technieken worden op de rug uitgevoerd, maar kunnen ook op de armen, de benen, de romp en het gezicht plaatsvinden.

sluiten

Medical Taping, wat is dat nou eigenlijk?

Steeds vaker ziet u tijdens een sportwedstrijd die blauwe, zwarte, oranje of rode stroken tape op een arm, been of schouder. U denkt dan bij uzelf "wat is dat eigenlijk?"

Medical Taping is een methode van tapen met elastisch tape.

Dit wordt gedaan om onder andere pijn te dempen, een spier te laten aan- of ontspannen of een gewricht meer steun te geven. Het tape ondersteunt de spieren in hun functie, zonder daarbij de beweging en de circulatie te beperken.
Het effect op de klachten werkt via het bindweefsel van ons lichaam. Het bindweefsel is een belangrijke structuur waarin de sturing en de stabiliteit van de gewrichten worden beïnvloed. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd.

Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. De medical tape heeft een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is.
Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kun je met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is.

Medical Taping ondersteunt precies dat wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Medical Taping is geschikt voor de behandeling van zeer uiteenlopende klachten:

 • slappe spieren op spanning brengen
 • gespannen spieren rust geven
 • spieren beschermen tegen overbelasting
 • gewrichten beschermen
 • pijn dempen
 • ontstekingen reduceren
 • lichaamshouding corrigeren
 • lymfe-oedeem verminderen
Foto van een rug met Medical Taping.

 

Vanaf 1 januari 2013 is mijn praktijk Noorderhoogebrug onderdeel geworden van de coöperatie Fysio4.
Fysio4 is een samenwerkingsverband van praktijken aan het Bernoulliplein, de Bedumerweg, Beukenlaan, Bottelroosstraat en de Westersingel. Praktijken met ieder eigen specialisatie(s) en fysiotherapeut(en) werkend onder een vlag.
Door het benutten van expertise,vaardigheden en interesses van de deelnemende therapeuten en hun praktijken kunnen we onze kennis vergroten en de kwaliteit nog verder verbeteren.
Meer informatie vindt U op de site van Fysio4.

 

Het logo van Fysio4 - een samenwerkingsverband van fysiotherapie praktijken te Groningen.

NIEUWS

Met ingang van 16-09-2013 open ik een dependance van mijn praktijk voor Haptotherapie in het Wellness Centre Borger:
IJzertijdstraat 11 - 9531 RA Borger.
In eerste instantie ben ik daar op vrijdagmiddagen aanwezig.

De praktijk is overgestapt naar de Triodosbank.

Vanaf 1 januari 2013 is mijn praktijk Noorderhoogebrug onderdeel geworden van de coöperatie Fysio4.

Nu ook bij Paramedische Praktijk Noorderhoogebrug te Groningen.

Vanaf 1 december 2010 kunt u voor haptotherapie ook in Drenthe terecht.
Iedere woensdag van 08.30 tot 18.30 ben ik als haptotherapeut werkzaam in de Fysiotherapiepraktijk van Jorinde Fransen - Navigatiestraat 1 - 7826 TD Emmen

Kleurverloopje - geen informatie