U bent hier: de therapeute › introductie

Paramedische
Praktijk
Noorderhoogebrug

Groningerweg 38
9738 AB
Groningen

AGB-code
90-037547

Lidmaatschapsnr.
VVH; 546a

KvK nr 01158395

T 06 33972211
M e-mailen?

Ons lichaam liegt nooit

Het is belangrijk om naar de lichamelijke signalen te luisteren en er op te vertrouwen. Na een studie Fysiotherapie in Amsterdam begon ik in 1981 als zelfstandig fysiotherapeute in Groningen.

Werkend met algemene fysiotherapie methodes behandel ik patiënten hier ook volgens Cyriax.

sluiten

Cyriax

Cyriax is een behandeling gericht op ontstekingsgerelateerde klachten van gewrichten, spieren, pezen en banden waarbij ook vaak een beperkte beweeglijkheid wordt gevonden.
Deze vorm van orthopedische geneeskunde is ontwikkeld door de Londense orthopedisch chirurg James Cyriax.
Hij combineerde de orthopedische geneeskunde met technieken uit de manuele therapie.

De methode wordt gebruikt voor de behandeling van klachten in gewrichten, spieren, pezen en banden. Dit kan betekenen dat men probeert de beweeglijkheid te herstellen, doorbloeding te bevorderen, stabiliteit te trainen of ontsteking te remmen. Vaak combineert men ook een aantal doelen om tot volledig herstel te komen.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling bestaat uit dwarse fricties (massagetechniek) die worden toegepast op de spier - pees overgang en de pees - bot overgang. In deze peesovergangen ontstaan door sport of door chronische overbelasting, klachten die erg pijnvol kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met ontstekingsreacties. Daardoor bewegen de gewrichten minder goed.
Mobiliserende oefeningen en technieken worden toegepast om de beweeglijkheid in het gewricht te herstellen zodat spieren, pezen en banden hun gewone werk weer kunnen doen.

Tot slot vindt er ook spierstabilisatie plaats om spieren en pezen sterker te maken. Gewrichten worden hierdoor ondersteund en lichamelijke belasting wordt makkelijker verdragen. Spierstabiliserende oefeningen worden vaak in de vorm van huiswerkoefeningen gegeven zodat de patiënt bewust bezig is met zijn klachten. Dit geeft het beste resultaat op de lange termijn.

De methode Cyriax wordt toegepast bij:

  • Schouderklachten: kapselontstekingen, pezen en spieren
  • Rugklachten: nek-, borst- en lendenwervels, wervelverschuivingen, hernia
  • Elleboogklachten: tenniselleboog en golferelleboog
  • Vingers, hand en pols: peesontstekingen, carpaal tunnel syndroom
  • Knieklachten: ligamenten, pezen
  • Heupklachten: spierverrekkingen, kapselontstekingen

Dit is een onderzoeksmethode om een aantal aandoeningen van het bewegingsapparaat te onderzoeken.
Daarnaast werk ik met bindweefselmassage: een reflexzonemassage die hinderlijke blokkades probeert op te heffen.

sluiten

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zich tussen de spieren en de huid.

Bindweefselmassage wordt gezien als een reflexzonemassage. Hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, bloedvaten, spieren en gewrichtskapsels. Deze bevinden zich in het bindweefsel vlak onder de huid.
Door de zones te stimuleren zullen blokkades verdwijnen.

Bindweefselmassage is van invloed op het vegetatieve deel van het zenuwstelsel. Dit stelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties zoals de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling.
Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op klachten zoals hoofdpijn en migraine, menstruatiestoornissen en maag- en darmaandoeningen.
Ook kan het heilzaam zijn bij doorbloedingsstoornissen, COPD, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en het complex regionaal pijnsyndroom (posttraumatische refexdystrofie).

Behandeling

De behandeling begint met een rugonderzoek dat zittend op de massagetafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan worden uitgezocht waar zich de eventuele klachtenzones bevinden.
Vaak wordt er een verhoogde spanning in combinatie met een verminderde verschuifbaarheid van de huid gevonden.
Wanneer bijvoorbeeld iemand maagklachten heeft, is dat op een plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden, zit als het ware niet 'los'.
Zo heeft elk orgaan een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen.

Behandeltechnieken

Bij deze behandeling kunnen drie technieken worden gebruikt.

  • Bij de oppervlakkige techniek wordt heel voorzichtig gemanipuleerd door middel van lichte strijkingen met vingertoppen.
  • Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn.
  • Bij de derde techniek trekt de masseur met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde 'verklevingen' verminderen.

 

De technieken worden op de rug uitgevoerd, maar kunnen ook op de armen, de benen, de romp en het gezicht plaatsvinden.

Gaandeweg raakte ik steeds meer geboeid door patiënten met gevoelsmatige klachten. Een patiënt met nekklachten bleek op haar werk en thuis letterlijk te veel op haar nek te hebben. Fysiotherapie alleen bracht hier geen uitkomst. Daarom verdiepte ik mij in de haptonomie. De gevoelsmatige kant van 'het lichaam liegt nooit'. In 2007 werd ik gecertificeerd haptotherapeute.

Mijn visie is dat alles met elkaar samenhangt: lichaam en geest, het individu en zijn omgeving. Verstoringen in een van deze gebieden kunnen het geheel uit balans brengen.

Het is de kunst en de uitdaging om samen met degene die voor begeleiding of therapie komt, uit te vinden wat het beste bij die persoon past en zo het geheel weer in balans te brengen.

NIEUWS

Met ingang van 16-09-2013 open ik een dependance van mijn praktijk voor Haptotherapie in het Wellness Centre Borger:
IJzertijdstraat 11 - 9531 RA Borger.
In eerste instantie ben ik daar op vrijdagmiddagen aanwezig.

De praktijk is overgestapt naar de Triodosbank.

Vanaf 1 januari 2013 is mijn praktijk Noorderhoogebrug onderdeel geworden van de coöperatie Fysio4.

Nu ook bij Paramedische Praktijk Noorderhoogebrug te Groningen.

Vanaf 1 december 2010 kunt u voor haptotherapie ook in Drenthe terecht.
Iedere woensdag van 08.30 tot 18.30 ben ik als haptotherapeut werkzaam in de Fysiotherapiepraktijk van Jorinde Fransen - Navigatiestraat 1 - 7826 TD Emmen

Kleurverloopje - geen informatie